התחדשות עירונית בעיר לוד מתחם נימרוב

במתחם נימרוב יש לעמידר דירות רבות מסיבה זו נבחר המתחם לשמש כמודל להתחדשות עירונית דווקא במקטע הכולל דיור ציבורי.

לאחר עבודת רקע רבה גלעד, בשיתוף עם משרד קרבלניק קיסר, תחת השם "עירוניות – התחדשות עירונית מקיימת" הגישו הצעה לפרויקט נימרוב – פרויקט בינוי פינוי בינוי הכולל הגדלת היצע הדיור הציבורי ודיור בר השגה תוך שמירה על איכות חיים ובשאיפה לשפר את תדמית העיר לוד.

מבט מהרחוב הפנימי
אזור המשחקים ברחוב הפנימי בפרויקט
מבט לכיוון המגדלים במתחם
מבט לכיוון המגדלים במתחם
מבט למיתחם ממעוף הציפור

חיזוק והרחבה בלב העיר תל אביב

רחוב חובבי ציון נמצא בלב העיר תל אביב. בחלקו הדרומי, בסמוך לבית העלמין טרומפלדור נמצאים שני בתים עם קיר משותף.

zion 11
הדמית חזית הבניין משולבת ברחוב

המשימה של חידוש הבניינים וחיזוקם דרשה להתגבר על מכשלות רבות, הראשונה שבהם איחוד כוחות של דיירי שני הבתים לפעולה משותפת.

העירייה מצידה לא הקלה בדרישות, מינימום תוספות, מקסימום התניות. למרות הקשיים הצלחנו להציע לדיירים וליזם תוכנית לחידוש הבניין וחיזוקו.

כאשר הבונוס העיקרי דיירים הינו תוספת מעלית והקצאת מקומות חנייה

 

zion 17
מבט ציפור מאחור להדמית התוספת לבניין

תוכניות החיזוק כפי שהוצגו לדיירים

 

תמ"א 38 ביהודה הלוי

חזית רקל 04
הדמית הבניין לאחר הרחבה – חזית לכיון הרכבת הקלה

רחוב יהודה הלוי מתחיל בסמוך לאזור היוקרה נוה צדק בתל אביב. בגבו של הבניין תוקם שדרה ציבורית מעל תוואי הרכבת הקלה  במיקום מבוקש זה נמצא בניין באהוס ישן הכלוא בין שני מבנים לשימור

הדמיה - חזית לרחוב יהודה הלוי
הדמיה – חזית לרחוב יהודה הלוי

לצורך מימוש זכויות הבנייה מתוקף תמ"א 38 ובהתאמה למדיניות עיריית תל אביב נדרשו מאמצים רבים שבסופם הוצע תוספת ממ"ד מלא המגיע לקו אפס ולמעשה, מבחינה אורבנית מחלק את הבנין לשני אגפים.

לחזית רחוב יהודה הלוי נשמרה ההופעה הבאוהסית של הבניין עם מעקות בנוים, חלון גרם המדרגות שוהגבה להכיל את תוספת הקומות וגווני החול האופיניים.

לחזית הרכבת הקלה, אליה פונים גם מבני מגדלים ומבנים מודרניים אחרים הוחלט לעצב חזית חדשה ודינמית יותר עם חיפוי לוחות אלומיניום, מרפסות קלות עם מעקי זכוכית ומבט רענן לסביבה.

מבני הממ"ד נבחרו לגמר בטון אדריכלי שידגיש את החיתוך של שני חלקי הבניין.

 

הבניין נמצא בשלבי הגשה להיתר

גאולה תל – אביב

בשGeula p4 partיתוף פעולה עם משרד עודד רפופורט אדריכלים תוכנן הבניין ברחוב גאולה 25.

התכנון וחישוב הזכויות נעשו במסגרת תמ"א 38 כאשר על המגרש יוקמו 12 יח"ד מהן 2 דירות גן עם מרתף ודירת גג.

מאמץ רב הושקע בניצול מיטבי של התכסית האפשרית, חדרי הממ"ד הוצמדו לגרעין המדרגותוהמעלית בבניין תוך יצירת  מגדל קשיח מרכזי מחד ומתן חופש תכנון לעיצוב פנים ושינויי פנים כרצון בעלי הדירות.

לבניין תוכנן מתקן חניה רובוטי היורד מתחת למרתפי המגורים

 

תוכניות בינוי פינוי

כחלק מהמאמץ הלאומי להורדת מחירי הדיור משתלב המשרד בתכניות התחדשות עירונית

בהמשך לחזון של קיימות מתאים שבנייה חדשה תבוצע במתחמים הדורשים התחדשות תוך חיזוק מרכז העיר הקיים,חידוש מערכות התשתית הקיימות במקום יציאה לשולי העיר ובנייה של שכונה חדשה. המשרד מעורב בשלבי בדיקת התכנות לפרויקט התחדשות עירונית בו מתוכנן תוספת של כ 800 יחידות דיור ובנוסף מתחמי מסחר ותעסוקה. מתוך רצון למשוך למתחם אוכלוסיה חזקה יותר הוגדר כי המתחם אומנם יבנה בתוך רשת התשתיות הקיימת אך תוך התחיבות של העירייה והעומד בראשה לשדרג את רמת השירותים בעיקר בתחום החינוך, המהווה שיקול מהותי במשיכת זוגות צעירים.

בתכנון 6 מגדלים בעיצוב ייחודי, של טוויסט לאורכו המקנה לו תחושת ריקוד. והופך רותו לנקוד ציון במרחב.

תמ"א 38 – פינוי בינוי בתל אביב

לאחרונה התעדכן מערך הנתונים בתל אביב עם פירסום התוכנית לרובע 3 ורובע 4 הגשת בקשות בחלקים אלו של העיר קלה יותר וקבלת היתר מהירה יותר. ליזם יש וודאות גדולה שכן ההליך אינו כרוך בפירסומי הקלה והנתונים ברורים – בוודאי ביחס למצב לפני מתן תוקף לתכנית

גם ברובע 5 ו6 שיחד עם רובע 3 ו4 מכסים את לב העיר קיימת וודאותגדולה יותר. אומנם התכנית טרם הופקדה, וכך אינה מסמך מחייב אולם היות התבססותן על תוכניות רובע 3 ו4 מעניקות מעט יותר תוקף לנאמר בהן.

למרות המאמץ הרב שנראה כי הרשויות והועדות השקיעו ביצירת מצב בו ישתלם לחזק מבנים על ידי הריסתם ובנייה מחדש, ממספר מקרים שהמשרד בחן, הכדאיות הכלכלית נמוכה עד בלתי אפשרית והמבנים מקודמים במסגרת חיזוק למבנה הקיים

בראנץ פלייס – לונדון

תנאי התכנון לחלקה על שפת התעלה נראו בלתי אפשריים, גם שימוש לתעסוקה גם דרישות הרשות לשיתוף דיור ציבורי וכמובן רצון היזם לדירות פאר באתר מפתח על שפת תעלת ריג'נט, לכך נוספה דרישה עיצובית להקנות למבנה  מראה מותאם לסביבה כלומר שיראה כמבנה מחסנים עתיק שהוסף למגורים.

שילוב של ידע בשיטות בנייה, עומק תכנוני וחזון אפשרו לשמור על חזית כבדה ומכובדת הרשות המקומית תוך יצירת תוכניות דירות שונות בין הקומות לשימושי הדיור הציבורי והמכירה החופשית ותוך ניצול הפרשי הגובה במפלס הקרקע ליצירת קומה עסקית

בחירת מילואות זכוכית בפתחי המחסנים כביכול יצרה את המגע העדכני בדירות פנימה תוך מענה על דרישה העיוצב של הרשות המקומית. חדר מדרגות נפרד לדירות הדיור הציבורי ענה על חשש היזם מירידת ערך דירות היוקרה.

עיצוב פנים

קירות רצפה תקרה וחלונות – יוצרים חלל. חלל זה הופך למשמעותי ולמותאם לבעלי הדירה כאשר משלימים את המעטפת בתוספת נגיעה אישית. אם על ידי  פס ייחודי בריצוף, נישה מוארת בקיר, וכדומה.
במקרה זה בוצעה הפרדה לחלל על ידי קורה מונמכת בתקרה, הבדלי צבע והדגשה פינת האוכל על ידי הוספת מערכת תצוגה לפרטי זכוכית מהאוסף הביתי איפשרו כאן דגש דווקא של איחוד החלל ומתן הרגשה של חלל גדול, מואר ומרווח

 

שד' בן ציון (דירת גג)

תוספת חדר ועיצוב דירת גג.
מזמין פרטי

בתכנון הוספת חדר והפיכת דירת שני חדרים ישנה, לדירה המתאימה לדרישות המשפחה והחיים המודרניים בת"א. עם בן המתחיל את לימודיו לתואר ראשון ובת בצבא היה נושא הפרטיות לדרישה ראשונה בפרוגרמה שגיבשנו יחד. ניצול המרחב הקיים וארגון השטחים לניצול מקסימלי היו סעיפים בעלי חשיבות לא פחותה.

הדבר בא לידי ביטוי בניצול כל פינה כמו הפיכתה ארון אוויר לדלפק אוכל. גובה הדירה אפשר יצירת מדרגה בכניסה ו"הנמכת" חלל המגורים. הפרש גובה זה יוצר הפרדה פונקצונלית בין חלל המגורים לפינת האוכל תוך השארת המרחב פתוח ויזואלית. באופן דומה תפקדה גם המדרגה בין חדר המגורים וה"פרוזדור" המוליך לחדרי השינה. תיחומה בחצאי צינורות, שבכיוון חדר המגורים משמשים כנישות לאביזרי קישוט, מנע מצב בו מבוזבז שטח יקר על פרוזדורים, והוסיף ויזואלית את שטח המעבר לחלל המגורים.

דגש מיוחד הושם על החלונות, אשר בלי לשנות את חזית הבניין הוסבו לחלונות אלומיניום דקורטיבים המשלבים תריס בתוך הזכוכית הבידודית.

תובל הרחבה קהילתית

עבודה בשיתוף עם מתכננת סביבתית – עליזה רפופורט- יעד.

קיבוץ תובל שבגליל העליון, הסמוך למג'ד אל-כרום, ממוקם באחד הרכסים הצופים ונצפים מנקודות רבות בגליל. הרחבת הישוב, על הרכס בסמוך לבתי הקיבוץ הציבה דרישות יחודיות לתכנון הסביבה במקום. המטרה הברורה עליה הסכימו הכל הייתה לשמור ולשמר ככול הניתן את אופי החורש הים תיכוני במקום.

צוות התכנון שהורכב לצורך הפרויקט כלל מספר משרדי אדריכלים ומהנדסים יועצים. לרוכשים הוצע מגוון של ששה טיפוסי בתים טיפוסיים. משרדנו שהיה אחראי לתכנון הסביבתי, אישור את העמדת הבתים ותנוחתם ולמעשה הווה צומת תכנונית אליה התנקזו התוכניות השונות.

הרצון התכנוני, והצרכים התקציביים חייבו בחינת חלופות ועמידתן בדרישות החוק, התקנות והתקנים עד למציאת הפתרון האופטימלי שענה הן על הצורך לביצוע הפרויקט בלו"ז קצר ובעלויות סבירות, והן על רצון תושבי תובל והמתכננים לשמור על הנוף ויחוד המקום. ליווי צמוד בעת הביצוע בשטח, ומתן פתרונות מעשיים לבעיות שהתעוררו סייעו להצלחת פרויקט זה.